Happy Campers

Happy Camper Marloes Engelhart: ‘Dit is een investering in levensgeluk’

Ze bekijken het leven het liefst vanuit hun klapstoel; hebben altijd een volle koelbox binnen handbereik en liggen niet wakker van typisch Nederlands zeik… uhm, zomerweer. We hebben het natuurlijk over De Happy Camper. Dit keer neemt Marloes Engelhart je mee in haar gezellige campingleven.

In ’t kort

  • Happy Camper: Marloes Engelhart (35, lifecoach, Rotterdam).
  • Was op slag verliefd op: haar oldtimer Mercedes Hanomag uit 1977.
  • Aankoopprijs: 2200 euro in 2014 via Speurders.nl.
  • Koosnaam: Nomade of Bolneusje. En voor echte intimi Betsy, omdat oude koeien vaak zo heten.
  • Flaneert: het liefst het hele jaar door. Alleen als het sneeuwt en vriest komt Betsy de stal niet uit.

Een ode aan de leukste campinggast

Once upon a time smolt je voor #vanlife, vertel?
‘Ik hou van surfen en heb daarbij altijd het klassieke plaatje van vrijheid in mijn hoofd gehad: met een campertje je neus achterna en neerstrijken waar de zon schijnt. Zeven jaar geleden was het zover; ik kocht Betsy. Ik was net afgestudeerd en zat middenin een ellendige rouwperiode. Twee jaar ervoor was ik mijn vader verloren. Hij stelde zijn grote wensen vaak uit tot na zijn pensioen. En dus kreeg ik na zijn dood sterk het gevoel dat ik juist nú moest leven. Niet dromen, maar dóen. Via Speurders kwam ik deze camper tegen. Ik zag die truttige gordijntjes en dat bolle neusje en dacht; dit is ‘m! Toen ik het kenteken zag – DH-71-XX, of zoals mijn moeder liefkozend zegt,“Vanuit De Hemel, 71 kusjes“, was ik helemaal verkocht. Het geld van de erfenis werd zo een investering in levensgeluk.’

De eerste kampeernacht: hel of halleluja?
‘Vanaf dag één houd ik een logboek bij. Daar staat: Zondag 1 juni 2014. De hemel op aarde. Ik ging suppen in Domburg en sliep op een eco-camping in Walcheren. Dit is een droomwens van 10 jaar die in vervulling gaat. Wat een genot!
Nu ik dit teruglees krijg ik kippenvel. Mijn camper is zo belangrijk voor me. Door op pad te zijn, met de natuur om heen, kon ik ontspannen, reflecteren en werd de pijn door het gemis van mijn vader zachter. Dit bakkie gaf me weer zin en vertrouwen in het leven.’

Mooiste plek om neer te strijken?
‘Zarautz. Een klein dorpje in Spanje, dat een camping heeft met een magisch uitzicht over de zee. De hele noordkust van Spanje en Frans Baskenland is prachtig. Je krijgt daar the best of both worlds: bossen, heuvels en golven. Ik ben dol op de zee, dus camping De Lakens in Bloemendaal is ook mijn lievelingsplek. Wel druk, maar je kunt de stilte gemakkelijk opzoeken in de Kennemerduinen. Of in de sauna of tijdens een yogaklas. Dat bieden ze daar allemaal aan. Luxe toch?’

All time favo campingmaal?
‘Een pastasalade. Kook de pasta, gooi al je restgroenten in de pan, even wokken en wat pesto, een goeie scheut olijfolie en kruiden erbij. Eventueel kun je een stuk feta of andere kaas toevoegen en je hebt binnen een handomdraai een lekkere salade. Niks meer aan doen. En wat ik ook graag doe: wildplukken. Dus als het even kan, gooi ik een handje zelfgeplukte bramen of duindoorn door mijn havermout. Pluk je ze in de ochtenduren, dan zijn de vruchten het lekkerst.’

Fotografie: Karlijn Goudriaan

Kampvuurverhaal dat het altijd goed doet?
‘Sommige gasten worden wild als ze mij met m’n oldtimer zien. Ik voel me soms energetisch aangerand, haha. Er kwam een keer een man met een motor een saai kampeerterrein opgereden.
“Hi”
“Hoi!”
“Ga je straks lekker met me mee onder de douche? Steek ik de kaarsjes aan…”
Ik heb hem vriendelijk bedankt! Dat verzin je toch niet… Ik dacht dat hij gewoon even langskwam voor een praatje. Doordat ik regelmatig alleen op pad ga, kom ik in veel grappige situaties terecht.’

Wat is je hygiënetax?
‘Twee dagen. Max! Ik houd van het outdoorleven, maar ik blijf wel een stadse meid. Als je haar maar goed zit. En daarbij: niks lekkerder dan ’s avonds zingen onder de campingdouche en dan warm je holletje inkruipen.’

Wat staat er altijd op je paklijst?
‘Koffie, sowieso. Ik zie de wereld het liefst ontwaken vanuit m’n bed of klapstoel, met een warm bakkie filterkoffie tussen mijn handen. Als het dan nog stervenskoud is buiten, en de dauw op het gras staat, voel ik altijd een intens gevoel van bliss.’

Met wie zou je je camper willen delen?
‘Michiel Huisman! Of Xavier Rudd, die van het nummer Follow the Sun. Maar eerlijk, ook alleen in mijn camper voel ik me heel compleet. Dit oude beestje haalt mijn avontuurlijke kant naar boven. Ik kan inmiddels goed klussen en durf meer dingen aan te gaan die ik niet eerder heb gedaan. Mijn camper is mijn inspirerende maatje. Als ik reis voel ik me nooit alleen.’

De campingetiquette, hoe heurt het eigenlijk?
‘Deel je spulletjes, maak vrienden met je buren en laat de camping altijd gezelliger achter. En, ruim je troep op alsjeblieft!’

Wel of geen inpakstress?
‘Geen! Binnen een half uur ben ik vertrokken. Ik heb geleerd dat je met heel weinig kunt, mits je – en hier komt de tip – voor fashion en functioneel gaat. Koop een paar echt goede spullen, waar je over een paar jaar nog mee door kunt. Zo heb ik mijn emaillen mok, waar ik m’n fikken altijd aan brand, ingeruild voor een warmhoudende Stanley camping mug. Duurder, maar het drinkt veel lekkerder en het gaat eindeloos lang mee. Ook ligt er in mijn camper steevast een regenjas, muts, donsjasje, paar goede sokken en een warme sjaal, om op elk weertype voorbereid te zijn. En voedselbasics, zoals soep, crackers, chocola, gedroogd fruit, noten en wijn, zijn ook handig voor op de paklijst.’

Wat levert #campinglife je op?
‘In de natuur kom ik tot rust, hoef ik niets en word ik elke keer verwonderd door de onverwachte schoonheid van een plek. De natuur is magisch. Dat hoor ik ook altijd terug van de mensen die ik meeneem op een creatieve coffee & coachingsessie vanuit de camper. Die lichtjes in hun ogen na zo’n dag, dat is geweldig. Iedereen laadt erdoor op en kan daarna weer vol energie en inspiratie terug naar de stad, waar ook ik graag ben om te verbinden, netwerken en kunst en cultuur te zien.’

 

Andere artikelen

Stories

Tijd voor taart, bubbels en een glitterpak: Wilde Wolven staat live!

Maar eerst een kleine throwback, want dit is hoe Wilde Wolven begon! Skiën in de Alpen, duiken tussen de pijlstaartroggen in Australië, kanoën door de Rocky Mountains, klimmen naar de top van de Kilimanjaro en…

Verder lezen
Explorer

Hier wil je heen: 5 waanzinnige Nederlandse Nationale Parken

Zodra de weerapp een zonnetje aangeeft, rijden we in stoet richting het strand. Zonde wel. Vooral omdat er 21 mooie Nederlandse Nationale Parken zijn waar je ook heel goed vertoeven kunt. Benieuwd naar onze vijf…

Verder lezen
Know-how

Beginnen met hiken? Denk dan aan deze 12 handige tips

Ben jij het ommetje in de buurt ook helemaal zat? Mooi! Want met deze tips zet je moeiteloos 10.000 stappen buíten de gebaande paden. Zet je tas en hikebooties maar klaar; het wandelavontuur kan beginnen….

Verder lezen