(Re)connect

Cool zeg: dit is wat een ijskoude dip met je doet

‘Hierna wil je niks anders meer!’ Het zijn de woorden van Wim Hof-instructeur Joren de Bruin, vlak voordat we ons vrijwillig in een bad met honderdduizend ijsblokjes dompelen. Nu horen we je denken: wáárom? Welnu, dit is waar koud water dippen allemaal goed voor is.

Niet iedereen staat de popelen om onder een koude douche te staan; de zee in te duiken terwijl die nog niet is opgewarmd; of tussen ijsklonten te liggen die – laten we eerlijk zijn – gemaakt zijn voor ín een cocktailglas. Ook onze wenkbrauwen rezen de hemel in op momenten dat doorgewinterde dipsters vertelden hoe ‘hééééérlijk’ het wel niet was. Maar hé, nieuwsgierig als we zijn… daar gingen we.

Oei, koud!

Het goede nieuws: op kou kun je je voorbereiden. Of liever gezegd, móet je je voorbereiden. Ongetraind het ijskoude water inspringen is namelijk niet zonder risico. In het ergste geval kan het een hartaanval veroorzaken en nee, dat wil je niet. Kies dus voor de veilige weg en neem de tijd om langzaam aan de kou te wennen. De grote truc is om je te focussen op je ademhaling. Heel bewust rustig in – handen op je buik – en pfff… uit. Pas als je je ademhaling onder controle hebt, kun je het water in.

Tips voor beginnende dipsters

Zoek een plek waar je gemakkelijk het water in en uit kunt; zorg dat je met iemand samen bent én dip kort. Loop de eerste keer bijvoorbeeld rustig het water in, dompel tot aan je schouders naar beneden en kom na max. 30 seconden weer boven. Heb je de smaak te pakken? Bouw dan langzaam op totdat je langer in het water kan blijven. De stelregel die vaak wordt gehanteerd is 1 minuut dippen per graden Celsius. Maar kijk vooral naar wat je lichaam aangeeft. Want eerlijk is eerlijk: als het water 3 graden is, denk maar niet dat wij er 3 minuten in blijven zitten. Nee zeg, ben je mal.

Rits aan voordelen

Bij de Wim Hof Methode wordt koude training ingezet om je autonome zenuwstelsel en bijbehorende immuunsysteem te beïnvloeden. Hierdoor kun je een betere weerstand opbouwen. En niet alleen dat, een koude plens over je heen levert een rits aan andere positieve effecten op.

  • Dextro, eat your heart out
    Koud water vormt namelijk een natuurlijke trigger voor de hypothalamus in je brein, het stukje waar hormonen vrijkomen die je een enorme energieboost geven.
  • Hoi goed humeur!
    Een kouprikkel activeert het sympathische zenuwstelsel, verhoogt het endorfineniveau in je bloed en bevordert de dopamine die vrijkomt in je brein. Door de gelukshormonen die worden geactiveerd ben je niet meer chaggie te krijgen.
  • Dag overtollige kilo’s
    Kou bevordert de aanmaak van bruin vetweefsel, het goede vet zeg maar, dat energie snel verbrandt en helpt ons warm te houden.
  • Je focus staat AAN
    En dat zit zo: de kouprikkel die je krijgt als je het water in stapt, geeft een acute schrikreactie aan het lichaam. Het zorgt voor een verhoogde hartslag, hogere bloeddruk en snellere ademhaling. Oftewel, de ingrediënten voor verhoogde focus. En dat werkte bij ons de hele dag door.
  • Prima dealen met stress
    Met een koude dip of douche zet je je lichaam elke keer een beetje onder stress. Doe je dit regelmatig, dan train je je zenuwstelsel om veerkrachtiger om te gaan met alledaagse stress. Het reset dus als het ware je stressreactie.
  • Een goede nachtrust
    In de ochtend zal een koude duik je zeker wakker schudden, maar ironisch genoeg zorgt een koude dip er ook voor dat je heel goed slaapt.
  • Zien we daar een stralende huid?
    Koud water heeft veel gezondheidsvoordelen en dat effect werkt door op de huid. Een gezond lichaam is eenmaal sneller gehuld in een stralende huid.
  • Oppepper voor je immuunsysteem
    Regelmatig de kou opzoeken zorgt ervoor dat je lichaam tegen een stootje kan. En dat hoeft niet per se buiten, het begint al bij zo’n drie minuten onder een douchestraal staan van 20 graden (of lager).
  • Ontwikkel een sterke wilskracht
    Door iets te doen wat buiten je comfortzone ligt, ontwikkel je een grote mate van mentale kracht. Je flikt het namelijk wel eventjes. En dat geeft je een heel lekker gevoel.

Wat zeggen wetenschappers?

Uit wetenschappelijk onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) blijkt ook dat een dagelijks koude douche (of dip) een gunstig effect heeft. In 2016 deed orthopedisch chirurg Geert Buijze onderzoek onder drieduizend vrijwilligers die in vier groepen werden verdeeld. Eén groep douchte elke dag warm, de drie andere groepen draaiden de douche elke dag gedurende dertig, zestig of negentig seconden op de koude stand. En wat bleek? Mensen die de dag beginnen met een korte koude douche waren minder en korter ziek dan mensen die dat niet deden. Een koude dip werkt dus effectief om kwaaltjes de kop in te drukken.

Wanneer spring jij het koude water in?

Andere artikelen

Know-how

Beginnen met hiken? Denk dan aan deze 12 handige tips

Ben jij het ommetje in de buurt ook helemaal zat? Mooi! Want met deze tips zet je moeiteloos 10.000 stappen buíten de gebaande paden. Zet je tas en hikebooties maar klaar; het wandelavontuur kan beginnen….

Verder lezen
Stories

Happy Camper Marloes Engelhart: ‘Dit is een investering in levensgeluk’

Ze bekijken het leven het liefst vanuit hun klapstoel; hebben altijd een volle koelbox binnen handbereik en liggen niet wakker van typisch Nederlands zeik… uhm, zomerweer. We hebben het natuurlijk over De Happy Camper. Dit…

Verder lezen
Explorer

Hier wil je heen: 5 waanzinnige Nederlandse Nationale Parken

Zodra de weerapp een zonnetje aangeeft, rijden we in stoet richting het strand. Zonde wel. Vooral omdat er 21 mooie Nederlandse Nationale Parken zijn waar je ook heel goed vertoeven kunt. Benieuwd naar onze vijf…

Verder lezen